Boşanma davasında sözlü yargılama nedir?
Duruşma aşaması, tarafların tüm delilleri değerlendirdikten sonra iddiaları hakkında son sözlerini söyledikleri aşamadır. Ayrıca, hükmün verildiği son duruşma olarak da kabul edilir. Taraflar her durumda duruşma tarihinden haberdar edileceklerdir, böylece son duruşmada hazır bulunabileceklerdir.
Sözlü duruşma ne demek?
Sözlü duruşmada mahkeme, taraflara son sözlerini sorar ve hükmünü açıklar (HMK m. 186). Somut olayda, mahkemenin, taraflara sözlü duruşma başlattığını, yani davayı yukarıda anılan 6100 sayılı Medeni Kanun hükümlerine göre karara bağlayacağını bildirmeden veya tebliğ etmeden doğrudan karar vermesi uygun görülmemiştir.
Çekişmeli boşanma davasında 2. duruşma nasıl olur?
Çekişmeli boşanmada, ikinci duruşma ilk duruşmadan sonra gerçekleşir. Bu duruşmaya soruşturma duruşması da denir. Soruşturma duruşmasında, taraflar ve tanıkları dinlenir ve davanın gerçekleri incelenir. Duruşma, hakimin başkanlığında, tarafların temsilcilerinin veya kendilerinin katılımıyla gerçekleşir.
Sözlü yargılama aşamasında ne olur?
Duruşmada, hakim taraflardan son sözlerini ister ve kararını açıklar. Duruşmada, taraflar tüm süreci değerlendirir ve iddialarının ve savunmalarının geçerliliğini ortaya koyan son ifadelerini verirler. Hakim, kararın bölümlerini açık ve kesin bir şekilde açıklar ve yorumlar ve bunlar duruşma tutanaklarına kaydedilir.
Boşanma davasında hakim karar verirken ilk neye bakar?
Boşanma davasına karar verirken, hakim ilk önce dava koşullarını ve usul kurallarını göz önünde bulundurur. Ücretler, vekaletname, boşanma nedenleri vb. Bu, davanın ön koşullarından biridir. Davanın açıldığı yer gibi yargı yetkisi kuralları usule ilişkin niteliktedir. Hakim önce bunları inceler.
Boşanmada erkeğin ağır kusurlar nelerdir?
Boşanmada kocanın hataları çoğu zaman psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddet olarak değerlendirilirken, bahsettiğimiz durumların hemen hepsi boşanmada kocanın hataları kapsamına girmektedir. Boşanmada eşin hatalarında olduğu gibi, özel olayın bağlamında bir değerlendirme yapmak gerekir.
Duruşma yapıldıktan kaç gün sonra karar verilir?
Duruşma günü belli olan hâllerde Yargıtay, tarafları veya hazır bulunanı dinledikten sonra, taraflardan hiçbiri hazır değilse dosyayı inceleyerek kararını verir. Duruşma gününde karara bağlanamayan hususların en geç yirmi gün içinde karara bağlanması gerekir.
Boşanma davasında ön inceleme duruşmasında karar verilebilir mi?
Boşanma davalarında hakim, dosyadaki davanın şartlarını inceleyerek karar verir. Ancak taraflardan gerekli açıklamaların alınması gerekiyorsa ön inceleme duruşmasında tarafları dinler ve ilk duruşmada davanın ön şartlarının oluşup oluşmadığına karar verir.
Sözlü yargılama ertelenir mi?
(1) (Değişik: -7251/20 md.) Mahkeme, soruşturmanın kapandığına karar verdikten sonra aynı duruşmada sözlü duruşma aşamasına geçer. Bu durumda taraflardan birinin istemi üzerine duruşma en az iki hafta ertelenir.
Eşlerden biri boşanmak istemezse hakim ne yapar?
Ancak çiftler arasında anlaşmazlık varsa ve taraflardan biri boşanmak istemiyorsa dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Taraflardan birinin boşanmak istememesi davanın reddedilmesine yol açmaz. Hakim, sunulan delillere ve tanıkların ifadelerine dayanarak her iki tarafın kusurlarını inceler.
Çekişmeli boşanma davası nasıl hızlandırılır?
Çekişmeli boşanma davası, yasal prosedürlerin ve gerekli süreçlerin uygun şekilde takip edilmesi sağlanarak hızlandırılır. Bu bağlamda, davayı lehimize çözmek için tüm yasal olarak geçerli kanıtları belirlemek, davayı hızlandırmanın en etkili yoludur.
Velayet davası kaç celsede biter?
Velayet davaları mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 1-2 yıl sürebilir. Velayet davasını sonuçlandırmak için kaç duruşma gerekir? Velayet davalarında kaç duruşmanın süreceği davanın içeriğine bağlıdır. Ortalama bir velayet davası 3-4 duruşmada sonuçlanabilir.
Duruşmada verilen süre ne zaman başlar?
17. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 91. maddesi uyarınca, süreler taraflara tebliğ edildiği gün veya kanunda öngörülen hâllerde tebliğ edildiği gün işlemeye başlar. Buna göre, süreler genellikle tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar; kanunda açıkça öngörülen hâllerde ise süre tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar.
Ara karardan dönülür mü?
Mahkeme kural olarak, ara kararını yargılamanın tamamlanmasından önce tarafların talebi üzerine veya kendiliğinden bozabilir. Ara kararlar kural olarak taraflardan biri lehine usulüne uygun olarak kazanılmış bir hak yaratmaz.
Davayı geri alma yasağı ne zaman başlar?
Davadan çekilme şartları 6100 sayılı Medeni Kanun’un 123. maddesinde sayılmıştır. Söz konusu maddede: “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar ancak davalının açık rızasıyla davadan çekilebilir.” denilmektedir. Davalının açık rızası olmaksızın davadan çekilmek yasaktır.
Boşanma davasında yargılama giderleri ne kadar?
Dava açmanın şartı, dava açma harcı ve avans harcı olmak üzere iki ayrı harcın ödenmesidir. Bu harçlar dava açılırken ödenir. 2024 yılında boşanma davaları için başvuru harcı 427,60 TL’dir. Dava açma avans harcı da 427,60 TL’dir.
Çekişmeli boşanma basit yargılama mı?
Boşanma davaları, yazılı yargılama usulüne göre yürütülen ve usul kurallarına göre çeşitli aşamalardan oluşan çekişmeli yargılama türlerindendir.
Basit yargılamada sözlü yargılama için süre verilir mi?
Olağan duruşma usulünde soruşturma tamamlandıktan sonra, yazılı duruşma usulünde olduğu gibi sözlü duruşma için ayrı bir bölüm ayrılmamış olup, bunun için ek süre verilmemiştir.
Boşanma davasında hakim neler sorar?
Boşanma davalarında hakim; Boşanma davasının gerekleri ve sonuçları ile ilgilenir. Boşanmada maddi tazminat veya manevi tazminat talep edilip edilmediğini, nafaka veya çocuk desteği talep edilip edilmediğini kontrol eder ve boşanma davasında tanıklara bu konularla ilgili sorular sorarak kusurun tam olarak araştırılmasını sağlayabilir.