Böğürtlen su ister mi?
Sulama, sürekli toprak nemi gerektiren böğürtlen bitkileri için önemli bir konudur. Yağışın yetersiz olduğu dönemlerde sulama zorunlu olmalıdır. Özellikle hasat mevsiminde daha fazla sulama gerekir. Kötü drenajlı topraklarda aşırı su birikmesi hastalığa ve kök ölümüne yol açar.
Böğürtlen kaç günde meyve verir?
Ancak hasat zamanını belirlerken en önemli şey meyvenin salkımdan kolayca ayrılabilmesidir. Bunun nedeni bazı çeşitlerin siyaha dönmesi ancak tam olarak olgunlaşmamış olmasıdır. Böğürtlenler sabahın erken saatlerinde hasat edilmelidir. Böğürtlenler genellikle ekimden 3-4 yıl sonra tam verime ulaşır.
Böğürtlen kaç günde bir sulanır?
İyi meyve elde etmek için sulama gereklidir. Kışın 10-15 günde bir, yazın ise haftada 1-2 gün sulama yapılmalıdır. Yıllık yağışın 750-800 mm’yi geçtiği yerlerde sulamaya gerek yoktur. Bir fide için su ihtiyacının ağacın yaşına bağlı olarak 10-15 litre olduğu unutulmamalıdır.
Böğürtlen hangi aylarda yetişir?
Böğürtlen meyveleri dikkatli ve zamanında hasat edilmelidir. Hasat zamanı meyve sapındaki renk değişiminden anlaşılabilir. Meyvelerin olgunlaşma tarihi bölgeden bölgeye değişse de hasat Haziran sonu Temmuz başında başlar ve Eylül ayına kadar sürer.
Böğürtlen neyi sever?
Böğürtlenler genellikle bol güneş, rüzgardan korunma, hasat zamanında yağmur olmaması, yeterli toprak nemi ve ılık kışların olduğu yerlerde yetiştirilmesi kolaydır. Böğürtlenlerin toprak gereksinimleri diğer meyvelerden çok farklı değildir.
Böğürtlen bakımı nasıl yapılır?
Böğürtlenin yan tarafında sürgünlerin gelişmesi için bitkinin üst kısmındaki sürgünlerin budanması gerekir. Bitki kuru veya çok ıslak toprağı sevmez. Topraktaki su miktarı iyi ayarlanmalıdır. Düzenli sulama ile bitkinin verimliliğinde artış sağlanabilir.
Böğürtlen neden pahalı?
Böğürtlen meyvesi son yıllarda oldukça fazla talep görmektedir çünkü son derece faydalı bir üründür. Aslında kendiliğinden yetişen bir meyve olmasına rağmen çok sık üretilmediğinden fiyatı biraz yüksek olabilir.
Böğürtlen budanır mı?
Böğürtlen budaması: Gelişen sürgünlerin uçları 180 cm’ye kadar kesilmelidir. Bu, yan sürgünlerin ortaya çıkmasını veya gelişmesini teşvik edecektir. Kış sonunda, gövdeden çıkan yan sürgünler gövdeden 30 cm veya 6. göğüsten yukarıdan kesilir. Soğuk geçtikten sonra, kışın yan dalları budamak tavsiye edilir.
Böğürtlen kilosu ne kadar 2024?
31 Ekim 2024 tarihi itibariyle piyasa fiyatlarıÜRÜN FİYATIYaban Mersinikg1120,00 – 1120,00 ₺BöğürtlenKg.60,00 – 60,00 ₺ÇağlaKg.40,00 – 40,00 ₺ÇilekKg.
Böğürtlen soğuğa dayanıklı mı?
Çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duymayan bitki, sıcak veya gölgeli yerlerde rahatlıkla yetişir. Kışın -25 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır.
1 dönümden ne kadar böğürtlen çıkar?
Ülkemiz böğürtlenin anavatanı sınırları içerisinde yer almaktadır. Böğürtlen Anadolu’da, hava ve toprak neminin sağlandığı 1000 m’nin üzerindeki rakımlarda yoğun olarak yetiştirilmektedir. Dikim mesafesi: 2–2,5 x 1,5–2 m. Dekara düşen fidan sayısı 200–300 olup, dekara düşen verim 0,8–2 tondur.
Böğürtlen neden olgunlaşmaz?
Sıcak, kuru ve rüzgarlı yazların yaşandığı yerlerde vejetatif gelişim yavaşlar ve meyveler küçük ve çukurlu hale gelir. Hasattan önceki çok sıcak hava, meyvelerin olgunlaşmadan önce yumuşamasına neden olur. Olgunlaşma döneminde kuru olan ve kışın soğuk rüzgarların estiği yerlere rüzgar kırıcılar yerleştirilmelidir.
Böğürtlen kaç yıl yaşar?
Ticari büyüklükteki bir böğürtlen ağacının ekonomik ömrü 12-13 yıl olup, meyve verimi için her 5-6 yılda bir yaşlı dallar budanarak gençleştirilmektedir.
Böğürtlen karlı mı?
Ahududu ve böğürtlen yetiştirilmesi çok masraflı olmayan ve kâr marjı yüksek ürünler arasındadır.
Böğürtlen susuz yetişir mi?
Kuraklığa ve kuraklığa dayanıklı olan böğürtlen ağacının iyi ve kaliteli meyve tutumu için sulanması gerekir. Burada özellikle hasat döneminde sulamaya dikkat edilmelidir.
Böğürtlen meyvesi neden kurur?
Meyve verme döneminde, enfekte dallardaki yapraklar ve çiçekler zayıf gelişir, solar ve kurur. Meyveler doğrudan etkilenmese de, erken renk değiştirir, kahverengiye döner ve kurur. Hastalık yağmur, rüzgar, böcekler ve budama aletleri ile bulaşır.
Böğürtlen ne zaman ve nasıl budanır?
Böğürtlen budaması: Gelişen sürgünlerin uçları 180 cm’ye kadar kesilmelidir. Bu, yan sürgünlerin ortaya çıkmasını veya gelişmesini teşvik edecektir. Kış sonunda, gövdeden çıkan yan sürgünler gövdeden 30 cm veya 6. göğüsten yukarıdan kesilir. Soğuk geçtikten sonra, kışın yan dalları budamak tavsiye edilir.
Ahududu suyu sever mi?
Ahududulardan gerekli verimi alabilmek için sulamaya dikkat edilmelidir. Ahududu yetiştirirken toprağın sürekli nemli tutulması gerekir. Yağış yetersizse sulama ihmal edilmemelidir. Aşırı sulama kök hastalıklarına ve ölüme yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Böğürtlen saksıda yetişir mi?
Böğürtlen fidanlarını evde, balkonda veya terasta yetiştirebilirsiniz. Yetiştirmek için kullandığınız saksı en az 9 litre olmalıdır. Saksı %85 topraktan oluşmalı ve geri kalanı turba olmalıdır.