İşten çıktıktan sonra ne zaman işe girilir?
İşten ayrıldıktan sonra SSI geçerliliği 3 ay boyunca devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 ay boyunca SSI kapsamında sağlık yardımları almaya devam eder. Sigorta durumunuz 10 gün boyunca kayıt altında tutulmaya devam ederken, 3 ay boyunca kamu ve özel hastane hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilirsiniz.
İşten çıkarılan işçi tekrar işe alınabilir mi?
Başka bir deyişle, bir süre çalışmış ve işten çıkarılmış veya ayrılmış bir çalışan, belirli bir süre sonra aynı işte tekrar işe dönebilir ve çalışan ile işveren bunu karşılıklı olarak kabul ettiği sürece bunun önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
İşten çıktıktan sonra başka işte çalışabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Çıkış almadan başka işe girebilir mi?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararı “Yargıtay’ın önemli iş kararı” başlığıyla yayımlandı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
Sigorta çıkışından kaç gün sonra işe başlanır?
10 günlük süre, sigortalının işten ayrıldığı tarihi izleyen günden itibaren başlar.
Sigorta çıkışı hemen görülür mü?
Ayrılış beyannamesi 10 gün içinde hazırlanıp sisteme yüklenmelidir. Ardından çalışanın işsizlik sigortası süreci başlar. Çalışanın işten çıkışını takip ettiği sistem de e-devlet sistemidir. Çalışan 10 gün içinde ayrılış bilgilerini ve ayrılış tarihini burada görecektir.
İşten çıkarılma sicile işler mi?
Çalışan hakkında tutulan kayıtlar sicile dahil ediliyor mu? Elbette işe yaramıyor; çünkü böyle bir kayıt yok. Yani işyerinde çalışan hakkında tutulan kayıtlar, çalışanın işten çıkarılma nedenleri, aldığı maaş vb. bilgilerin yazıldığı bir sicil yok.
İşe girdi çıktı yapılırsa ne olur?
İşveren, çalışana kıdem tazminatını, onu çalıştırıp çıkararak ve hemen ardından tekrar işe alarak ödüyorsa, aslında sürekli çalışma söz konusudur. Bu gibi durumlarda kıdem tazminatı, çalışanın tüm hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. Ayrıca, kıdem tazminatının ilk dönem için ödenmesi sonucu değiştirmez.
Fesih süresi kaç gündür?
İş Kanunu’nun 26. maddesinde öngörülen ihbar süresi zamanaşımı süresi olup, bu süre içinde hakkın kullanılması zorunludur. Altı günlük ihbar süresine uyulmaması halinde işçi veya işverenin sözleşmeyi feshetme hakkı sona erer ve iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilemez.
Çift sigorta yatarsa ne olur?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
Aynı gün işten çıkış olur mu?
Yasal bildirim süresi, çalışanın iş sözleşmesini feshetmesinden itibaren en geç 10 gün içinde başlamalıdır. Bu süre içinde bildirim yapılmazsa, işveren yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalır.
Yeni işe giren biri işten çıkarılabilir mi?
Deneme süresinin sonunda çalışanın istifası/işten çıkarılması Kural, sözleşmenin şartlarının açıkça feshedilene kadar geçerli olmaya devam etmesidir. Deneme süresi boyunca, taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine uymadan ve tazminat ödemeden feshedebilirler. Deneme süresinden sonra yapılan fesihler genellikle anında olmaz ve tazminat ödemeden yapılır.
Çalışırken başka bir şirketle iş görüşmesi yapmak işten çıkarılma sebebi olabilir mi?
Ancak çalışanın mülakatı her zaman işverenin güvenini sarsmaz. Örneğin çalışanın mesleki hedeflerine ulaşmak için başka bir iş araması haklı görülebilir. Bu durumda işverenin işten çıkarma nedeni haklı görülemez.
İşten çıktıktan sonra SGK’ya bildirmek gerekir mi?
SGK fesih bildiriminin 10 gün içinde hazırlanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.
İstifa eden işçi hemen ayrılabilir mi?
Zorlayıcı durumlarda çalışanın derhal işten ayrılma hakkı: İşten çıkarılan çalışan, ancak kanun veya toplu sözleşme gibi yönetmeliklerde belirtilen bazı zorlayıcı durumların varlığı halinde işyerini derhal terk edebilir.
İşten çıkarıldım ne yapmalıyım?
Çalışanın herhangi bir sebep göstermeden işten çıkarılması ve çalışanın haklarını kullanamaması durumunda dava açılması ve iddiaların mahkemede ileri sürülmesi zorunludur. Tazminatsız işten çıkarılan çalışan ne yapmalıdır sorusuna da aynı cevabı verebiliriz. Burada da çalışanın iddiaları için dava açması gerekir.
İşe giriş kaç gün içinde bildirilmeli?
Şirket yeni açılmışsa, son tarih en fazla 1 ay olabilir. Çalışan Pazartesi dışındaki bir hafta içi gününde işe başladıysa, bildirimin ertesi günün sonuna kadar yapılması gerekir. Yani Çarşamba günü başladıysa, Perşembe gününe kadar tamamlanması gerekir.
İşten çıktıktan sonra SGK’ya bildirmek gerekir mi?
SGK fesih bildiriminin 10 gün içinde hazırlanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.
İhtardan sonra işe gidilir mi?
UYARIDAN SONRA İŞE GİDECEK MİYİZ? Uygulamada en sık sorulan sorulardan biri, uyarı işyerine ulaşana kadar uyarıdan sonra işe devam edilip edilmemesi gerektiğidir. Cevap açıktır: Çalışan derhal işten çıkarılma hakkını kullanmışsa ve uyarı almışsa, uyarıdan sonra işten ayrılmasına izin verilmez.
Kaynak: tekisimalat.com.tr