Gerekçeli kararda neler olmalı?
Gerekçeli kararda neler yer almalıdır?Karar tarihi.Hakim(ler)in ve katibin imzası.Yasal dayanak.Delillerin tartışılması.Tarafların iddia ve savunmalarının özeti.Tarafların üzerinde anlaştığı ve anlaşamadığı hususlar.Reddetme ve üstünlük nedenleri.Kararın sonucu.Daha fazla makale…•30 Nisan 2024
Gerekçeli karar nasıl yazılır?
Gerekçeli bir kararda neler yer almalıdır? Gerekçenin içeriği, tarafların sorduğu tüm soruları yanıtlayabilmelidir, yani tatmin edici bir şekilde açıklanmalıdır. Delillerin nasıl değerlendirildiği açıklanmalıdır. Daha fazla nokta…•27 Haziran 2024
Gerekçeli karar nasıl olmalı CMK?
CMK Madde 230 Gerekçe Hangi tür hükme atıfta bulunursa bulunsun, gerekçenin akla, hukuka ve olaya uygun olması, hukuka uygun, yeterli ve geçerli olması, sonuca giden mantıksal zinciri kesintisiz ve boşluksuz göstermesi gerektiği konusunda şüphe yoktur.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?
Gerekçeli kararın tescil edilmesi ve karar harcının ödenmesinden sonra, kararın kesinleşmesi için geçen süre, kararın taraflara tebliğ edildiği tarihte işlemeye başlar. Ancak iş ve ceza mahkemelerinde süre, tarafların kararı öğrendikleri tarihte işlemeye başlar.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne yapılır?
Gerekçeli karara karşı itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli karara itiraz edilir mi?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Gerekçeli karar tebliğ masrafını kim öder?
Tebligat talebinde bulunan kişi, tebligat masraflarını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Hakim gerekçeli kararı yazmasa ne olur?
Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar, talep üzerine taraflara ve ilgili taraflara tebliğ edilir. Kararın tebliği, kararın ilgili taraflara iletilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Bir karar yazarken nelere dikkat edilmeli?
➢ Karar, anlamını kısa ve etkili bir şekilde ifade etmelidir. ➢ Kararlarda tekrarlardan kaçınılmalıdır. ➢ Kararlarda terim tutarlılığına dikkat edilmelidir. ➢ Kararlarda kullanılan ifadelerin dikkatlice seçilmesi ve şüpheye yer bırakmayacak kadar açık olması önemlidir.
Gerekçeli karar sicile işler mi?
Mahkemece ceza verilmesine yer olmadığına karar verilirse, bu kararın gerekçeleri 223 üncü madde hükmüne göre tutanağa geçirilir. Kusur bulunmadığı hâllerde bu karar tutanağa geçirilmez.
Hakim keyfi karar verebilir mi?
“Hâkimler, çalışmalarında bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.” Vicdani kanaate dayalı karar vermek, keyfi karar vermek anlamına gelmez; yargı kararlarının gerekçeli, hukuki ve mantıksal yapısının titiz, sebep-sonuç ilişkilerinin tam olması gerekir.
Gerekçeli karar en geç ne zaman yazılır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre özet karar tarihinden itibaren bir ay içinde gerekçeli karar verilmesi zorunludur.
Gerekçeli kararda ne yazar?
Gerekçeli karar, hakimin davada kararını neden ve niçin verdiğini açıkladığı karardır. Hukukumuza göre, hukuki işlem konusu olan bir uyuşmazlık hakkında karar vermek yeterli olmayıp, kararın gerekçesinin de açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Gerekçeli kararın tebliğini kim ister?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar tutanağa geçirildikten hemen sonra taraflara tebliğ edilirken, hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle tarafların talebi olmadıkça tebliğ edilmez.
Gerekçeli kararı istinaf bozar mı?
CMK’nın 280. maddesinde yer alan bozma sebepleri dikkate alındığında; istinaf mahkemelerinin CMK’nın 289/1-(g) ve (h) maddelerinin (g) ve (h) bentlerine dayanarak ilk derece mahkemelerinin kararlarını bozamayacağı açıktır.
Gerekçeli kararın hukuki sonuçları nelerdir?
Gerekçeli karara kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. Gerekçeli karara itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli kararda tutuklama olur mu?
Ciddi olarak düşünülmüş ve haklı çıkarılmış bir tutuklama emri; ancak, ihtiyati bir tedbir haline gelir ve o anda artık bir mahkumiyet değildir. Uygulamada tutuklama kararlarını daha az bir tedbir ve daha çok bir mahkumiyet haline getiren şey, gerekçenin yazılı olmamasıdır.
Gerekçeli karar hakkının amacı nedir?
34. Gerekçeli kararlar, tarafların mahkeme kararının dayanağını bilerek mahkemelere ve genel olarak adalet sistemine güven duymalarını sağlar ve tarafların etkili hukuk yollarına başvurmalarını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Gerekçeli kararın tebliği için başvuru gerekli midir? Hayır, prensip olarak gerekçeli kararın tebliği için özel bir başvuru gerekli değildir. Hukuki işlemlerde mahkemeler veya idari makamlar kararlarının gerekçelerini göstermek ve bunları taraflara iletmekle yükümlüdür.
Kaynak: vipeo.com.tr